skip to Main Content

Tips voor het kiezen van laminaten

Tips voor het kiezen van laminaten

Laminaat is een van de makkelijkste vloeren om zelf te leggen. Zeker met de komst van het bekende klik Laminaat kun je snel en eenvoudig splinternieuwe vloeren in huis leggen. Er zijn echter een paar punten om in gedachten te houden. Lees verder hoe je de juiste laminaatvloer kiest.

 Hoe dik mogen laminaatvloeren zijn?

Laminaten worden in verschillende diktes verkocht, variërend van circa 6 tot 14 mm. De aanbevolen dikte is afhankelijk van het doel van de vloer. Hoe dikker het hout, hoe sterker het zal zijn en hoe langer het meegaat. Laminaten van 8 tot 14 mm worden vaak gebruikt in woonkamers of keukens omdat deze ruimtes intensief worden gebruikt. Voor slaapkamers is 6 tot 8 mm voldoende, maar houd er rekening mee dat dunnere vloeren minder geluiddempend zijn. Dunne vloeren tot 6 mm worden meestal alleen gebruikt voor zolderruimtes. Wil je het laminaat in de keuken leggen let er dan op dat het tegen vocht en vuil kan.

Het kwaliteit van een laminaat

Het is immers belangrijk om naar de verschillende kwaliteiten van een laminaat te bekijken, zoals de kwaliteitsaanduiding.. De kwaliteitsaanduiding van laminaat staat op de verpakking of het label dat in de doos zit. Zo is klasse 21/31 geschikt voor normaal gebruik. Klasse 32/22 is geschikt voor gemiddeld gebruik en 33/23 is voor intensief gebruik.

Ondergrond van je laminaat

Laminaat is een vrij flexibel materiaal. Om de relatief dunne planken te ondersteunen is een ondervloer of plint nodig. Zonder de ondergrond kan er vocht in de plank sijpelen, waardoor de laminaatvloer gaat knikken. Een ander voordeel is dat een goede ondergrond geluid dempt en comfortabeler aanvoelt.

Houd hier rekening mee voordat je laminaat gaat leggen

Na het kopen van laminaat kun je niet meteen beginnen met het leggen van vloeren. Het aanpassingsvermogen van het laminaat is erg belangrijk. Laminaat is een natuurproduct dat zich moet aanpassen aan de temperatuur van de ruimte. Zelfs met de nieuwste technologieën en middelen kan hout krimpen of uitzetten. Laat het ongeopende laminaat dus 48 uur opwarmen.

Voor meer tips over allerlei bouw en installaties blogs kan je op Vdmostbouw.nl terecht.

Back To Top